In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

NOVEMBER/DECEMBER

Boek&Beeld

Ter gelegenheid van de 81ste Boekenbeurs: auteurs en hun favoriete film.

Een boek is vaak inspiratiebron voor het maken van een film. Maar het omgekeerde komt even vaak voor. Wordt een auteur geïnspireerd door de film bij het schrijven van een gedicht of een boek? Wij vroegen het aan vier schrijvers die dit jaar optreden op de Boekenbeurs.

Zij selecteerden een film die hen mateloos inspireerde, ontroerde, verontwaardigde.

Ook benieuwd naar zijn invloed op hun werk?

Arun Gandhi leidt op 3 november 20:00 de Indiase klassieker Pather Panchali van Satyajit Ray in. Charlotte Vanden Broeck introduceert op 4 november 14:30 Werner Herzogs Encounters at the End of the World. Margot Vanderstraeten spreekt op zaterdag 4 november 18:00 over Les Aventures de Rabbi Jacob en haar nieuwste boek Mazzel Tov. Christophe Vekeman leidt op zondag 5 november 18:00 U-tun in.

I.s.m. DE BOEKENBEURS: HET GROOTSTE BOEKENEVENEMENT VAN DE LAGE LANDEN

Meer info op www.boekenbeurs.be

 

JEANNE MOREAU

Met haar rollen in films als Ascenseur pour l’échafaud (1957), Les amants (1958), Les Liaisons dangereuses 1960 (1959) en, uiteraard, Jules et Jim (1961) werd Moreau (1928-2017) al snel de belichaming van de Franse naoorlogse coole sensualiteit.

Het was de Truffaut-film die van haar een internationale ster maakte, een icoon, en dat is ze zeven decennia lang gebleven.

“Maar”, zei ze zelf, “het was nooit mijn ambitie een ster te worden. Ik wilde als acteur op ontdekkingsreis gaan, de geheimen van de menselijke ziel ontdekken.”

Een eerbetoon aan “de grootste actrice ter wereld” (dixit Orson Welles) in dertien essentiële films.

 

“Elle avait des yeux, des yeux d’opale

Qui me fascinaient, qui me fascinaient

Y avait l’ovale de son visage

De femme fatale qui m’fut fatale.”

(Le Tourbillon de la vie, Jules et Jim)

 

SAM SHEPARD

Filmliefhebbers kennen Sam Shepard (1943-2017) als acteur in Days of Heaven, The Right Stuff en Fool for Love (en misschien ook als coscenarist van Antonioni’s Zabriskie Point en Wim Wenders’ Paris, Texas). Maar Shepard was in de eerste plaats schrijver, van 44 toneelstukken nog wel (voor een ervan won hij de Pulitzerprijs), naast regisseur, dichter, muzikant en toneelacteur. 

“All his life Shepard had been fascinated by the idea of the frontier and the end of it, and at last we could see it in his face.” – Matt Zoller Seitz op RogerEbert.com

www.sam-shepard.com