ZOMERFILMCOLLEGE 2018

Ontdek zeven dagen lang de onvergetelijke cinema van auteur provocateur Brian De Palma en auteur par excellence Éric Rohmer, wier oeuvres uit de doeken gedaan worden in een vijftiental lezingen en zo’n twintig filmvertoningen! Verder snijdt David Bordwell in vier masterclasses enkele van zijn favoriete thema’s uit de filmgeschiedenis aan.

Het Zomerfilmcollege brengt filmliefhebbers in contact met gerenommeerde filmspecialisten uit binnen- en buitenland, maar ook met films uit de collectie van CINEMATEK en andere filmarchieven die zelden of nooit op het witte doek vertoond worden.

www.cinea.be

BRIAN DE PALMAVISION, OBSESSION AND SET-UP

Brian De Palma (°1940) is een van de meest inventieve regisseurs van Amerikaanse bodem. Gekneed door de tegencultuur van de jaren 60, verloor hij nooit zijn interesse in formele, modernistische vernieuwing, noch zijn pessimistische blik op politiek en maatschappij. Deze reeks neemt u mee doorheen de belangrijkste fases en tendensen van zijn carrière tot nu toe, van anarchistische komedies en complexe plots tot Hitchockiaanse ‘pure cinema’ en sociale satire. Het uiteindelijke doel van de lessenreeks: blootleggen hoe De Palma met de elementen van film zijn extreem complexe en opwindende ‘machine of sound and vision’ in elkaar weet te puzzelen. Herontdek een halve eeuw meesterlijke cinema van de oorspronkelijke auteur provocateur, de poëet van de overdaad!

Gastsprekers (voertaal: Engels): Cristina Álvarez López (filmcriticus en videomaker) en Adrian Martin (filmcriticus en videomaker).

ÉRIC ROHMER: GAMES OF LOVE AND CHANCE

Éric Rohmer (1920-2010), auteur par excellence en meester van de narratieve variatie, startte zijn carrière als lid van de Franse nouvelle vague en groeide uit tot één van de meest bejubelde regisseurs van zijn generatie. Als redacteur van het invloedrijke Cahiers du Cinéma (1956-63) stond hij mee aan de wieg van de politique des auteurs. Gedurende een loopbaan van vijftig jaar bouwde hij een repertoire uit van 26 langspeelfilms. Zo maakte hij in de jaren 60 en vroege jaren 70 zes ‘contes moraux’ (zes morele verhalen); in de jaren 80 zes ‘comédies et proverbes’ (komedies en spreekwoorden); en in de jaren ’90 de ‘contes de quatre saisons’ (verhalen van vier seizoenen). Rohmer strikt schoonheid en esthetisch genot in cyclische verhaalstructuren en uitgekiende beeldcomposities. Jonge, knappe mannen en vrouwen, affaires en indiscreties, en een stevige dosis toeval: het recept voor onvergetelijke cinéma.

Gastsprekers (voertaal: Nederlands/Engels): Tom Paulus (Universiteit Antwerpen), Ruben Demasure (Universiteit Antwerpen) en Richard Misek (University of Kent).

BEST OF BORDWELL

We hebben het genoegen om prof. David Bordwell opnieuw te mogen verwelkomen in Antwerpen! In vier masterclasses behandelt hij achtereenvolgens de invloed van verschillende culturele factoren op Citizen Kane, de opkomst van de thriller in de jaren 40, de stille komedies van Harold Lloyd en het werk van Sergej Eisenstein voorbij de platgetreden paden van de montage-analyse.

 

PRAKTISCH
Een ticket voor het volledige programma van zeven dagen bedraagt €135. Studenten betalen slechts €70. De prijs voor een half programma, Éric Rohmer + David Bordwell of Brian De Palma + David Bordwell, bedraagt €75. Studenten betalen voor een half programma slechts €40. In het geval van grote interesse krijgen mensen met een volledige inschrijving voorrang bij de Bordwell-avonden. Inschrijven kan via tot en met 4 juli.
De twee hoofdthema’s vinden afwisselend in de voor- of namiddag plaats. Het avondprogramma is voor alle deelnemers toegankelijk.
AVONDVERTONINGEN
De avondvertoningen staan ook open voor niet-deelnemers. Tickets voor het avondprogramma kan je in dat geval – indien nog beschikbaar – enkel de avond zelf kopen aan de balie van Cinema Zuid.