08/12 16:00

BELGISCHE FOLIES BELGES

Belgische folies Belges biedt een unieke kans om in Cinema Zuid kennis te maken met ca. 30 videowerken uit de periode van 1974 tot 2010.

Voor de organisatie van deze videomarathon sloegen het Antwerpse HKA en de vzw Vidéographies uit Luik de handen ineen om in beide steden een videoprogramma voor te stellen waarin zowel de pioniersjaren van het medium in België als recentere videoproducties aan bod komen.

In de jaren ’70 vervulden het ICC in Antwerpen en RTBF in Luik een voortrekkersrol m.b.t. het toentertijd nieuwe medium. Deze instellingen boden toen, als enige in België, kunstenaars de kans om met het medium video te werken, de mogelijkheden ervan te verkennen, te experimenteren en zo de basis te leggen voor verdere ontwikkelingen.

Aan Vlaamse kant werd in 1969 in Antwerpen het ICC opgericht dat vanaf 1972 geleid werd door Flor Bex. Dit centrum voor hedendaagse kunst richtte vanaf 1974 een videostudio in om de creatie en bekendmaking van videokunst te bevorderen.

Aan Waalse kant traden in de jaren ’70 ook in Luik de eerste videokunstenaars naar buiten en in 1976 startte het Centre RTB Liège – onder impuls van Robert Stéphane, voormalig algemeen bestuurder van de RTBF – een TV-programma op onder de naam Vidéographies. Van 1976 tot 1986 werden niet minder dan 136 afleveringen uitgezonden. Hierin maakte het publiek kennis met de video’s van baanbrekende kunstenaars en met de nieuwste technologieën van dat moment.

Het ICC nodigde opkomende Waalse kunstenaars uit om werken te realiseren in de Antwerpse videostudio. Deze kunstenaars zorgden voor een wisselwerking tussen het ICC en de bezielers en makers van Vidéographies die leidde tot uitzendingen van werk van Vlaamse videokunstenaars in dit TV-programma. Al vlug kenden deze twee plekken internationale bekendheid wat ertoe leidde dat ook buitenlandse kunstenaars hun weg vonden naar Antwerpen en Luik om er video’s te realiseren.

Uit dit rijke aanbod van producties gerealiseerd door beide instellingen werd een selectie gemaakt door wegbereiders Flor Bex en Robert Stéphane, respectievelijk uit het ICC-archief en uit het Vidéographies-archief.

In het derde en vierde luik van het programma wordt een selectie getoond van meer recente (1986-2010) video’s. Robert Stéphane presenteert zijn keuze onder de titel ‘The landscape of Vidéographie(s)’ en het Antwerpse luik toont een selectie van Rolf Quaghebeur uit de videowerken die het M HKA de voorbije jaren aankocht voor haar permanente collectie en die getuigen van de geo-artistieke visie van M HKA directeur Bart De Baere, die tot uiting komt in video’s waarin persoonlijke perspectieven van de makers gelinkt zijn aan politieke, economische en ecologische thema’s.

Belgische folies Belges is georganiseerd in het kader van het Cultureel Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en Franse Gemeenschap. De video’s worden vertoond in de oorspronkelijke taal, het merendeel met Engelse ondertitels.

PROGRAMMA

** 16u: Deel 1 (duur: 2u00)**

Inleiding door Flor Bex gevolgd door zijn keuze videoproducties: ICC 1974-1976 (Antwerpen) (60’)

Experiments for Autocommunication, Hubert Van Es, 1974 Closed circuit, Hubert Van Es, 1974 Histoire d’un corps, Jacques Lennep, 1974 L’Objet, Jacques-Louis Nyst, 1974 The 100 Images Are In One Second, James Lee Byars, 1976

Inleiding door Robert Stéphane gevolgd door zijn keuze videoproducties: History of Vidéographie 1976-1986 (Luik) (50’)

Participative television about prostitution by the students of Saint-Josse À vous les studios Une minute de télévision, Fred Forest Salut Arthur, performance by Patti Smith in Köln Lorsque le Bateau de Léon M. descendit la Meuse pour la première fois, Jean-Luc and Pierre Dardenne Desperados Music, Jacques Charlier Violon Solo by Nam June Paik, interpreted by Ben Vautier Micro by Takehisa Kosugi, interpreted by Ben Vautier Ici et Ailleurs, Jean-Luc Godard The Space between the teeth, Bill Viola United States, performance by Laurie Anderson at Cirque Divers Global Groove, Nam June Paik La photo du téléspectateur, Fred Forest

18–20u: Pauze met mogelijkheid om iets te eten in de buurt.

20u: Deel 2 (duur: 1u40)

Inleiding door Robert Stéphane gevolgd door zijn keuze van recente videoproducties: The landscape of Vidéographie(s) >2010 (40’)

Oneiria, Jeroen Cluckers Aucun mur n’est silencieux, Collectif_fact Cosmorama, Hugo Deverchère Maroc de demain, Younes Baba-Ali Seattle Crime Cams, Dries Depoorter This is Britain, Pablo Saura Perdu à Pepinster, Charlotte Lagro

Inleiding door Rolf Quaeghebeur gevolgd door zijn keuze van recente video’s uit de collectie MUHKA (60’)

Grünewald, Jimmie Durham, 2006 Deaf land, Yue Liang, 2002 Exodus, Almagul Menlibayeva Moon + Calendar Iraq, K. Hiwa, 2007
Kuzminki, Sergei Bratkov, 2002

22u: Einde