27/07 20:00

A Streetcar Named Desire

Elia Kazan

US 1951 | 122' | Nederlands ondertiteld

Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter

VERTONING IN DE STUDIO Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Het tot de verbeelding sprekende A Streetcar Named Desire is een vreemde eend in de bijt van de studiofilms. De film werd gedistribueerd door Warner Bros en geproduceerd door Charles K. Feldman, die als talent agent package deals aanbood (acteurs, scenaristen en regisseurs die samen werden ‘verhuurd’ aan studio’s) en zo vanaf de zijlijn voordeel haalde uit het studiobeleid. Toch staat de film ook model voor het einde van het klassieke studiotijdperk. Emblematisch voor het einde van deze reeks, toch?

Het verhaal focust op Blanche DuBois, een lerares van middelbare leeftijd die bij haar zus Stella en schoonbroer Stanley intrekt na een zenuwinzinking. Blanche en haar schoonbroer zijn tegenpolen, maar de zussen zijn blij om nog eens samen te zijn. Blanche en Stella komen van een rijke Zuiderse clan, maar hun erfenis en landgoed werden in beslag genomen. Stanley verdenkt Blanche ervan een deel van de erfenis te hebben gestolen. De relatie verergert en het leven van alle betrokkenen wordt onomkeerbaar overhoopgehaald.

A Streetcar Named Desire was origineel een Broadwayproductie, waarbij het merendeel van de cast en crew van het toneel naar de filmset werd overgeheveld. Elia Kazan regisseerde beide, Marlon Brando en Kim Hunter hernamen hun rollen als getrouwd koppel. Enkel de rol van Zuiderse Schone Blanche DuBois werd hercast met filmactrice Vivien Leigh. En daar zit ‘m ook de frictie: de acteerstijl van de klassieke studioperiode, met het oubollige, meer histrionische acteren dat Vivien Leigh belichaamt, staat haaks op de moderne ‘method’ stijl van Brando, die hij van het theater leende en introduceerde in de wereld van de grote studiofilm. En zo verschenen de eerste barsten in de studio-esthetiek.   

Het zwoele zomergehalte van A Streetcar Named Desire legt een perfect bruggetje naar onze Summertime-reeks in augustus!