Nymphomaniac Vol. 2

In haar reeksen op vrijdag en zondag belicht Cinema Zuid het werk van een regisseur of andere filmpersonaliteit, een genre, stijl, of de productie van een land, of haakt in op een actueel thema.

 

LARS VON TRIER (2)

De Lars von Trierreeks gaat verder met Dogville (2003) en Manderlay (2005), twee delen van wat de USA: Land of Opportunitiestrilogie moet worden (het derde luik, Wasington, is nog niet gemaakt). Opmerkelijk is dat beide films werden gedraaid in een kale geluidsstudio, zonder decors (enkel een ‘plattegrond’ en wat rekwisieten), geen buitenopnamen, en dat ook geen illusie van realisme wordt gewekt.

In The Boss of It All experimenteert von Trier dan weer met het genre komedie en de mogelijkheden van de computer.

Voor zijn Depressietrilogie (Antichrist, Melancholia en Nymphomaniac), waarin de vrouwelijke hoofdpersonages een diepe depressie doormaken, haalde von Trier inspiratie uit zijn eigen trauma’s en neuroses.

‘Eigenlijk ben ik bang van alles in het leven, uitgezonderd van films maken’, aldus von Trier.

*Tentoonstelling in M HKA: In situ: Lars von Trier (nog tot 05.05).

Dit vraagt om een speciale von Trier-actie: bij afgifte van een Cinema Zuid-ticket (aan de balie gekocht, géén online ticket) van een van onderstaande Lars von Trier films, kan u aan een reductieprijs de tentoonstelling in het M HKA bezoeken tot 05.05.

 

CARL T. DREYER

Over zijn grootste rolmodel, landgenoot Carl Theodor Dreyer (1889-1968), zei Lars von Trier: “Dreyer onderdrukte de emotie in afstandelijke beelden, juist om emotionele films te maken”. En: “Dreyer bezat de zuiverheid van hart en de natuurlijke nederigheid van het gepassioneerde individu.”

De reeks omvat de vier klankfilms van Dreyer.

www.carlthdreyer.dk

 

BLACK HISTORY MONTH

Black History Month is in de Verenigde Staten gestart als een jaarlijkse viering en herdenking van de prestaties van Afro-Amerikanen en hun rol in de geschiedenis. Ondertussen is het idee door jongeren met Afrikaanse roots in de diaspora overgenomen. Sinds maart 2018 wordt deze viering ook jaarlijks in Antwerpen georganiseerd door BHMantwerp. Dit jaar werd gekozen voor het thema zwarte kunst als verzetsvorm en als een weg naar (de) bevrijding. In maart 2019 vinden verspreid over Antwerpen in samenwerking met verschillende partners evenementen plaatsvinden waarin dit thema centraal staat.

De documentaires in CZ gaan over het ontstaan en de groei van verschillende kunstvormen in Afrika en de diaspora – blues, afrobeat, Afrikaanse cinema, voguing en Basquiats neo-expressionistische schilderkunst.

De films, geprogrammeerd op zondagen in maart om 18:00, worden kort ingeleid en gevolgd door een nabespreking.